Točená zmrzlina

Stará, dobrá, neošizená točená zmrzlina vanilková a čokoládová - to je přesně to, co u nás naleznete. Kromě těchto dvou dnes již tradičních příchutí máme v sortimentu i zmrzlinu jahodovou a pistáciovou. Naše točená zmrzlina je bezlepková, zmrzlinové kornouty obsahují lepek.

Točená zmrzlina Jak se točená zmrzlina připravuje?

Je to velmi jednoduché. 1000g speciální práškové směsi (základem je samozřejmě to nejlepší mléko) se vsype do 2 litrů studené vody a dobře prošlehá metlou. Po cca 15 minutách (kdy namíchaná směs "pracuje") se  směs nalije do zmrzlinového stroje (doporučujeme ze zkušenosti osvědčené italské stroje GELMATIC), nechá krátce vymrazit a můžete hned točit. Při přípravě je samozřejmě nutné dbát na čistotu a hygienu.

Naší točenou zmrzlinu si můžete odnést z prodejního místa v kornoutu (malá/velká/obří/s překvapením) nebo v termo kelímku se lžičkou, rodinné balení je samozřejmě zvýhodněno. Pro stálé zákazníky máme také vždy něco navíc.

Standardní nabídka 2015
cena s DPH
Malá zmrzlina "M" do standardního kornoutu 16,-Kč
Velká zmrzlina "L" do standardního kornoutu 22,-Kč
Obří zmrzlina "XXL" do stáčeného nebo čokoládového kornoutu
35,-Kč
Obří zmrzlina s sebou do termo kelímku (500ml) 45,-Kč
Příplatek za kornout s překvapením +12,-Kč

Velikosti našich zmrzlin

Struktura točené zmrzliny je fascinující a zároveň těžko vysvětlitelná. Za všechny pocity, které prožíváme při konzumaci zmrzliny, může její struktura. To, zda se nám zdá točená zmrzlina studená, teplá, hladká či hrubá nebo jakoby moc vodová je zásluhou její struktury. Za hladkost zmrzliny a také pocitu její vodnatosti zodpovídají krystaly vody, které se tvoří při procesu mražení. Pokud jsou krystaly malé zdá se nám točená zmrzlina hladká a jakoby teplá.

Senzorické požadavky na zmrzlinovou směs

Vzhled a barva by měly odpovídat deklarovanému druhu zmrzliny a použitým surovinám a přísadám. Barva směsi má mléčný nádech, není příliš intenzivní. Konzistence směsi je hladká, vazká, stejnorodá, nejsou přítomny žádné nerozmíchané kousky, jako hrudky sušeného mléka či nedostatečně rozmíchaná ochucovací příměs. Chuť zmrzlinové směsi by měla odpovídat deklarovanému druhu. Neměla by být ostře sladká. Příchuť by měla podtrhnout první pocit smetanovosti. Vůně je nasládlá a harmonická odpovídající dané příchuti bez cizích zápachů.

Senzorické požadavky na točenou zmrzlinu

Barva hotové zmrzliny odpovídá danému druhu s mléčným nádechem, ne příliš ostrá a intenzivní. Barva je homogenní bez barevných map. Barva odpovídá použitým surovinám, přísadám nebo přibarvení. Povrch mraženého krému je matný, není jednolitý, pórovitý. Zmrazená točená zmrzlina musí být hladká, tvárlivá, kompaktní, krémovité konzistence, bez zjistitelných krystalků ledu, nebo hrudek. Struktura musí být dobře porcovatelná. Zmrzliny mohou obsahovat viditelné částice surovin, používaných jako chuťové látky (jádroviny, ovoce, čokoláda apod.). Chuť mražených krémů je lahodná, hladká, smetanová, jakoby teplá. Je výrazná a odpovídá deklarovanému druhu. Neobsahuje žádné cizí příchutě ani nemá zvláštní pachuť. Vůně je čistá, nasládlá, jemně vanilková a intenzivněji je cítit deklarovaný druh. Vůně není rušivá a zvýrazňuje chuť výrobku.